torstai 21. helmikuuta 2013

Kesäfestarit Unkarissa


Miksi rakastan kesää Unkarissa? En vain auringonpaisteen vuoksi, vaan kesä Unkarissa on täynnä jännittäviä festivaaleja. Mieluimmin menisin festarilta festarille koko kesän. Best of:

1. Museoiden yö, keskellä kesäkuuta
Joka kaupungissa museot ovat auki yölläkin, ja ne järjestävät erityisiä tapahtumia. Yöllä on kiinnostavampi käydä museossa, joten myös nuoret menevät sinne. Budapestissa on niin paljon ohjelmia, että on mahdoton katsoa kaikkia. Minusta mielenkiintoisin on vanha kalliosairaala ja konsertit Budan linnalla.lähde: fenykepezes.blog.hu
2. Katumusiikki festivaali Veszprémissa, keskellä heinäkuuta
Joka heinäkuussa muusiikot valtaavat Veszprémin historiallisen kaupungin. Kaduilla lahjakkaat amatöörit soittavat, pienillä näyttämöillä aloittelijabändit esiintyvät, ja kävijät voivat kuunnella hyvin kuuluisia bändejä isoilla näyttömöillä. Festivaali on myös kilpailu, bändit soittavat koko päivän, ja katsojat voivat äänestää parhaita aloittelijabändejä. Veszprémin kaupunki ja musiikki ovat täydellinen pari! 

3. Taiteen laakso, heinäkuun lopusta elokuun alkuun
Taiteen laakso on yksinkertainen taiteellinen tapahtuma, jonka järjestää 5 kylää yhdessä. Satumaiset pienet kylät muuttuvat taidekeskukseksi 10 päivän ajaksi. Kylöissä ovat teatteriesityksiä, kirjallisuusiltoja, tanssitupia, elokuvaesityksiä ja konserttejä. Kylässä kävellessä voi syödä perinteistä ruokaa, ostaa kauniita käsityötuotteita. Festarilla on ystävällinen tunnelma, esimerkiksi festivaalivieraat yleensä liftaavat kylien välissä.

4. Balatonlellen Viiniviikko, elokuun alussa
Hienolla Balaton-järven rannalla elokuun alussa pääroolissa on viini. Viinivalmistajat tuovat heidän parhaita viinejään, ja vieraat menevät puutalolta puutalolle maistamaan herkkulisia viinejä. Valkoinen tai punainen, makea tai kuiva, varmasti löytyy suosikkiviini. Ja jos ilma on liian kuuma, menkää uimaan järvessä!

5. Sziget-festivaali, keskellä elokuuta
Sziget on isoin festari Unkarissa. Sen nimi tarkoittaa ’saari’, koska se sijaitsee toisella Budepestin isosta saarista. Nuoret tulevat kaikista eurooppalaisista maista tunnettujen bändien takia. Vihreällä saarella on nimekkäitä bändejä kaikista musiikkilajeista, rockista, metallista, maailmanmusiikista, folkmusiikista, jne. Minä pidän Sziget-festivaalista paljon, koska joka vuosi tutustun uusiin bändeihin ja kuuntelen lemppibändiäni.


Klyminä talvi-iltoina muistan usein, kuinka kiva oli kävellä Veszprémissa kuuntelemassa musiikkia, miten Chardonnay maistui Balatonin rannalla ja kuinka mukavia ihmisiä tapasin Sziget-festivaalilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti